Pensionärer
Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio.
Kronoberg

Pensionärer bryter mark online

3:10 min

En ny undersökning visar att personer över 70 år ökar sitt mobilsurfande dubbelt så mycket som ungdomar. Det märker man av på Senior Net i Växjö där man utbildar äldre människor om onlinevärlden.

Det är Telenor som har analyserat datatrafik från över en miljon svenska kunder under perioden juli 2016 till juli 2017. Undersökningen visar att surfandet för personer över 70 år har ökat med 63%. 

Senior Net är en riksomfattande förening som utbildar personer över 55 år. Här får äldre personer lära sig om datorer, surfplattor eller smart telefoner för att betala räkningar, söka kunskap och information online eller helt enkelt skaffa sig nya vänner.

Pensionären Agneta Johansson är med i föreningen. Hon menar att de fördomar som finns, att äldre har svårare för teknik än yngre, till viss mån stämmer.

– Kunskapen är väl inte jättestor som det ser ut just nu. Många gånger har man fått intryck av sina barn och barnbarn och lär sig av dem. Men sedan tar man en kurs och märker att det är väldigt kul. Man lär sig att det inte är farligt att använda, det är ingen konstig teknik. Och att man kan göra jättemycket saker som man har nytta av i vardagen, säger Agneta Johansson. 

Jan-Erik Sundh menar att den 105-åriga världskända bloggaren Dagny Carlsson varit en förebild för många äldre människor att ta sig online. 

– I vår förening har vi två 90-åringar. Den ena går en kurs i att spela Pokémon GO. Det är jättebra när man är äldre. Man får motion och lär sig att hantera en smart telefon, säger Jan-Erik Sundh och tillägger:

– Jag håller i kurser i sociala medier. Och det är roligt att det finns så mycket åsikter om sociala medier. Vissa tycker det är fantastiskt bra och roligt medan andra bara tycker att det bara innehåller en massa maträtter. Så det roligaste med kursen är att visa att det finns både och. Att hålla kontakt med sina barnbarn vill många äldre, men exempelvis fake news är ju dåligt, säger Jan-Erik Sundh. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista