Linnéuniversitetet. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Linnéuniversitetet. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Linnéuniversitetet

LNU: Viktigt att få rätt studenter

1:38 min

Sex av tio som började läsa till gymnasielärare vid Linnéuniversitetet 2012 hoppade av innan examen. Nu satsar universitetet på att fånga in dem som är säkra på sitt yrkesval.

Lärarutbildningen är den utbildning i landet som har flest avhopp, och värst ser det ut just bland de som pluggar till gymnasielärare.

Vid det femte och sista året på ämneslärarprogrammet vid Linnéuniversitetet hade nästan 60 procent av de som började läsa 2012 hoppat av.

Flera elever som P4 Kronoberg har pratat med menar att lärarutbildningen är svårare än vad många tror.

Utbildningsledare Susanne Liedberg håller med.

– Det största skälet till avhoppen tror vi är svårigheten att klara ämnesstudierna.

Men hon pekar också på det faktum att eleverna börjar utbildningen med ett valt ingångsämne, och när de inför examen ska välja ett andra ämne så faller intresset bort.

– Sedan kan det också vara så att man känner att läraryrket inte var rätt.

Linnéuniversitetet satsar nu på att studenterna tidigt i utbildningen ska få känna på yrket genom praktik eller fältstudiedagar.

– Vi tycker det är oerhört viktigt att vi får rätt studenter som verkligen vet att de vill bli lärare.

– Vi tänker framåt och försöker minska avståndet mellan teori och praktik, samtidigt som studenterna har en solid ämnesbas att stå på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista