Angelica Bengtsson
Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Sporten P4 Kronoberg

Så ska Angelica Bengtsson över fem meter

2:56 min

Stavhopperskan Angelica Bengtsson, 24, har sedan 2012 haft svårt att ta nästa steg i sin utveckling. Men nya rutiner ska förhoppningsvis råda bot på det i framtiden.

Angelica Bengtsson kom fram som en supertalang i svensk friidrott för sex, sju år sedan. Hon hade slagit juniorvärldsrekord och var ett av svensk friidrotts starkast lysande framtidsnamn. 

Men karriären har inte gått så spikrakt som många trodde. Hon hade visserligen det svenska rekordet, 4.70, fram till i år när Michaela Meijer hoppade 4.71 och tog i mars brons på EM i Belgrad.   

Men Angelica själv menar att hon inte utvecklats särskilt mycket sedan 2012.  

– Det som gjorde mig så bra som junior var mina rutiner. När jag kom hem från skolan åt jag och sedan åkte jag på träning. Jag blev bättre och bättre som ett brev på posten. Men på våren 2012 så skadade jag mig i baksidan av knävecket. Jag kunde inte jogga på ett halvår. Jag började byta tränare, säger Bengtsson och fortsätter:

– Allt blev lite på måfå hela tiden. Jag försökte bara göra allt jag kunde. Jag tappade rutinerna. Jag flyttade. Bytte tränare. Sedan dess har jag varit kvar på samma nivå, säger Angelica Bengtsson. 

Nu har hon flyttat till Växjö, börjat studera fysik på halvtid – allt för att försöka hitta tillbaka till rutinerna igen. 

– Om jag skulle ha åtta år kvar av karriären så hänger det på att skaffa en rutin igen så att allt går automatiskt. Och då kommer jag kunna hålla nivån igen. Det är svårt att hitta rutiner när man inte har något annat att göra än att träna, säger Angelica Bengtsson. 

Har du sagt något mål om hur högt du ska hoppa? Är det fem meter?

– Nja, det vore dumt att stanna på fem meter när världsrekordet är 5.05. Nä, men jag ska bara sikta högt. Det är också svårt att motivera sig att hoppa högre om man sätter för höga mål. Just nu är 5.06 väldigt långt bort, säger Angelica Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista