Alida Liljefäll
Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.
Växjö

Stödgrupp för drabbade av incest startas i Växjö

4:17 min

Varje dag utsätts barn i Sverige för incest av en eller flera av sina närmaste familjemedlemmar. Nu startas en stödgrupp i Växjö.

Alida Liljefjäll är en av grundarna av den lokala stödgruppen av 'Rise – Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen'. Alida utsattes själv för incest som liten och för henne var det något som var mycket svårt att berätta.  

– För mig har det tagit väldigt lång tid. Det är något som man inte vill ska komma ut. Och det har nog mycket att göra med att man skuldbelägger sig själv. Man skäms, säger Alida Liljefjäll.

Alida menar att om det hade funnits en liknande stödgrupp på den tiden hon blev utsatt för incest, så hade det hjälpt henne mycket. 

– Ja, det tror jag. Man tror att man är väldigt själv om att ha den här bakgrunden. Jag vet att det är en stor läkningsprocess att kunna träffa andra som förstår konsekvenserna av sexuella övergrepp, säger Alida och fortsätter:

– Jag anser det är viktigt att de kvinnor och män som fortfarande blir utsatta får veta att det finns hopp. Att det går att må bra igen. Att det går att bryta tystnaden. Och att det finns hjälp att få. Mörkertalet är ganska så stort. Förmodligen finns det tyvärr ganska många [som drabbas], säger Alida Liljefjäll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista