Parkerad bil med böter
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Växjö

Dramatisk ökning av p-böter i Växjö

1:51 min

Antalet p-syndare som åker fast i Växjö har ökat dramatiskt. När året är slut räknar kommunen med att cirka 8000 personer fått p-böter. En fördubbling jämfört med för två år sedan.

– Ökningen beror på att vi övervakar mer intensivt nu, vi har också förlängt övervakningsperioden. Vi jobbar från klockan 6 till sent på kvällen måndag till lördag, säger Magnus Nykvist, ansvarig för parkeringsfrågorna i Växjö kommun.

Fordon som står på cykelvägar, övergångsställen eller där det är förbjudet att stanna eller parkera. Det är exempel på p-synder som kostar mellan 400 och 1000 kronor i avgift om man åker fast.  

År 2014 lade Växjö kommun ut P-bevakningen på entreprenad och i år pekar statistiken på en fördubbling av antalet "bötfällda" bilister, jämfört med för två år sedan. 

Cirka 8000 lappade bilar runt om i Växjö – i genomsnitt 25 om dagen.

Vi koncentrerar oss mer på felparkeringar än på P-automaterna i dag, säger Magnus Nykvist.

– Vi lägger större fokus på det vi kallar lite grövre p-anmärkningar, där man verkligen inte ska stå, säger Magnus Nykvist.

Vad tror det beror på att folk parkerar lite hur som helst? 

– Gammal vana, lathet, okunskap.

Hittills i år har p-böterna genererat 4,1 miljoner kronor till kommunens kassa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista