Kronoberg

Få kvinnor behandlades för endometrios i länet

Få kvinnor i Kronoberg fick diagnosen endometrios under förra året jämfört med rikssnittet. Enligt överläkaren Matts Olovsson handlar det om en ojämlikhet i vården.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och sjukdomen drabbar var tioende kvinna i fertil ålder. Ett vanligt symptom är stark smärta vid menstruation.

Under 2016 fick 68 kvinnor diagnosen i specialiserad öppenvård i Kronoberg, visar statistik från Socialstyrelsen. Det är mer än hälften så många som rikssnittet på 142 patienter per 100.000 invånare.

Matts Olovsson, överläkare på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger till Nyhets byrån att det rör sig om en ojämlikhet i vården.

 – I vissa delar av landet finns det ingen sjukvård som riktigt tar ansvar för kvinnor med endometrios.

De regionala skillnaderna har lett till nya nationella riktlinjer från Socialstyrelsen. Totalt vårdades 7044 kvinnor för endometrios i specialiserad öppenvård under 2016. År 2006 var siffran 2830 patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista