Områdespolis Anette Östman Ottosson
Områdespolis Anette Östman Ottosson Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Kronoberg

Polisen om faran: "Man tror att man syns"

Områdespolisen: Det behöver hända ens nära något innan man börjar tänka sig för
2:05 min

Det är långt ifrån alla som använder reflex på vägar som saknar belysning.

I Trafikverkets trafiksäkerhetsenkät 2016 har 6 300 invånare i åldrarna 16-84 år svarat på frågor om trafikvanor.

Enkäten visar att knappt en fjärdedel, 24 procent, använder reflex när de är ute på belysta vägar, och det är vanligare att kvinnor använder reflex än män.

43 procent av kvinnorna och 27 procent av männen använder reflex på gator som saknar belysning.

Anette Östman Ottosson är områdespolis i Växjö och märker av hur både fotgängare och cyklister tror att de syns utan reflexer eller lampor.

– Det behöver hända ens nära och kära någonting innan man själv gör något. Det är sorgligt att det ska behöva bli en så hård käftsmäll, men det är kanske då man börjar tänka sig för.

Idag finns inga regelverk som ställer krav på reflexer när det är mörkt, och polis Anette Östman Ottosson är osäker på om en lag skulle hjälpa.

– Vi har många lagar och det är inte alltid de följs. Sunt förnuft är bra och det vet barnen - de har reflekterande skosnören, hjälmar och lampor. Sedan finns det de som inte har det och jag vet inte varför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".