Centrallasarettet Växjö. Foto: Michael Breider.
Foto: Michael Breider
Kronoberg

Skarp kritik mot BUP från extern utredare

6:30 min

Vården på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Kronoberg får skarp kritik i en extern utvärdering. Det framgår av ett arbetsdokument som P4 Kronoberg tagit del av.

Vården som ges på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Kronoberg är mestadels inte i enlighet med principerna om god vård, står det i underlaget till den externa utvärdering som gjorts av barn- och ungdomspsykiatrin.

Det är helt uppenbart att det finns mycket att ta tag i när det gäller vår egen BUP-verksamhet.

I underlaget framgår också att arbetsmiljön på BUP inte lever upp till Arbetsmiljöverkets föreskrifter, att verksamheten styrs utan tydliga mål och att det behövs motsvarande tio heltidstjänster för att kunna beta av den kö på flera hundra barn som i dag väntar på en utredning.

– Det är helt uppenbart att det finns mycket att ta tag i när det gäller vår egen BUP-verksamhet. Jag tror att den här utvärderingen kan vara en bra grund för att komma vidare, men vi har en lång resa att göra, säger Charlotta Svanberg (S) ordförande i Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsnämnd.

Det andas en hel del hopp i utredningen också.

P4 Kronoberg har upprepade gånger de senaste åren rapporterat om problemen på BUP. Köerna har vuxit dramatiskt, chefer har fått sluta och det finns ett stort missnöje bland personalen.

När kan man se något resultat av den här utvärderingen?

– Det andas en hel del hopp i utredningen också och vi påbörjar resan här och nu. Jag tycker att utredningen var tydlig med att vi relativt snabbt ska kunna se resultat, kanske redan någon gång första halvåret nästa år, säger Charlotta Svanberg (S).

Utredningen har kostat Region Kronoberg runt 1,5 miljon kronor. I förra veckan fick politikerna del av underlaget och i måndags informerades personalen. Men Region Kronoberg har ändå valt att inte lämna ut hela underlaget.

– Utredningen är inte färdig förrän den 1 november. Jag utgår från att hela utredningen kommer att bli offentlig, säger Charlotta Svanberg.

Suzanne Frank (M) är andra vice ordförande i regionstyrelsen. Hon ser allvarligt på utvärderingen.

– Att dessa allvarliga brister har kunnat fortgå så länge är obegripligt med tanke på alla chefsbyten och insatser som gjorts genom åren. Nu måste fokus vara att åtgärda arbetet med att korta köerna, tydliggöra uppdraget och etablera ett kompetent ledarskap, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista