En kvinna står bakom en disk och gör en sushirulle
Nova Muhic har blivit av med matsvinnet genom att sälja överbliven mat till reapris via appar. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö

Matrester säljer som smör via appar

1:32 min

Att köpa överbliven restaurangmat på rea via en app har blivit en ny trend i Växjö. En lokal matapp har på två månader fått nästan 1 200 användare och ökar med 50 nya om dagen.

– Jag tror vi har sålt varenda låda vi har lagt ut faktiskt, säger Nova Muhic som driver en sushirestaurang i Växjö.

Hon använder sig av två olika matappar. Först fotograferar hon maten, sedan lägger hon upp den i appen och säljer den till lägre pris. Det brukar bli omkring fyra lådor, beroende på hur mycket mat som blir över från dagen.

I dag finns runt 20 restauranger i Växjö och Alvesta som är anslutna till olika matappar.

En av restaurangerna på Linnéuniversitetet berättar att de brukar sälja mellan 10-30 lådor om dagen – mat som annars hade slängts i soporna.

– Det påverkar ju både miljön och ekonomin. Det är viktigt att fler blir medvetna om detta eftersom vi slänger alldeles för mycket mat och producerar för mycket mat från början, säger Nova Muhic.

Har ni minskat erat matsvinn någonting nu?

Vi har minskat. Innan slängde vi litegrann, det var inte så mycket, men nu har vi inget svinn alls faktiskt. Så det känns jättebra, säger Nova Muhic.

FAKTA: Matsvinn i Sverige

  • I svenska hushåll slängs ungefär en halv miljon ton ätbar mar per år. Man beräknar att en person per år slänger och häller ut ätbar mat som motsvarar drygt 56 kg.
  • Varje år slängs 120 000 ton mat i svenska restauranger och storkök.
  • En tvåbarnsfamilj slänger årligen mat för drygt 6 000 kronor.
  • Matsvinn från svenska hushåll står årligen för 500 000 ton växthusgas. Det är lika mycket växthusgas som 200 000 bilar står för.

 

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista