Armbågen på en flicka som håller upp armen som skydd för ansiktet
Arkivbild, bilden har inget med testen att göra. Foto: Janerik Henriksson / TT
Växjö

Datorprogram ska hjälpa poliser vid intervjuer av barn

5:51 min

Ett specialutvecklat datorprogram ska hjälpa alla som intervjuar barn som hamnat i traumatiska situationer. Vi har pratat med företaget bakom metoden.

Polisen har det senaste året kritiserats för hur barn som misstänks ha dödat andra barn blivit förhörda. Kevinfallet är ett sådant exempel men även ett annat fall i Södertälje har uppmärksammats.

En som erbjuder intervjuträning i hur man pratar med barn som utsatts för traumatiska händelser är Pär Stihl, f.d. barnutredare vid polisen och som nu jobbar som lärare på Polishögskolan. Och nu har hans företag fått 300 000 kronor för att vidareutveckla metoden att intervjua barn.

– Det bygger på att du träffar en avatar, en datorframställd figur i datorn, kallad Karl. Karl ser ut som ett barn och det sitter egentligen en vuxen på andra sidan som får en mer barnlik röst. På det här sättet övar man på att hantera frågor på rätt sätt.

När man möter ett barn som utsatts för något, är det lätt som intervjuare att drabbas av kramp.

– När det gäller ett bra genomfört för hör gäller det att skapa kontakt, barnet ska förstå vem som intervjuar och att man är tydlig och tar ansvaret på förhöret på oss själva så att barnet inte känner onödigt tryck. Som vuxen ska man känna sig trygg så man kan hantera situationen bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista