Politiker Älmhult.
Vidar Lundbäck (C), andre vice ordförande i socialnämnden i Älmhult. Foto: Sveriges Radio

Trots extrapengar från regeringen – oklart om ensamkommande får bo kvar

Vidar Lundbäck: Vi ska titta på vad det här kan ge för möjligheter
1:16 min

Regeringen ska i år dela ut 7,5 miljoner kronor extra till länets kommuner, så att ensamkommande flyktingar ska kunna bo kvar även efter att de fyllt 18 år. Men ännu har kommuner inte bestämt hur pengarna konkret ska användas.

– Det här är så pass nytt att vi inte har inte hunnit se vad det här ger för möjligheter för oss. Vi ska titta på det här under de närmsta veckorna, säger Vidar Lundbäck (C), andre vice ordförande i socialnämnden, Älmhults kommun.

I somras beslutade regeringen att dela ut 390 miljoner kronor extra till kommunerna, så att ensamkommande flyktingungdomar som fyllt 18 år ska kunna bo kvar under tiden deras asyl prövas. För Älmhults del handlar det om 600 000 kronor.

Vidar Lundbäck uppger att kommunen nu ska räkna på hur långt pengarna räcker, innan ett beslut tas kring hur de konkret ska användas.

– Men min uppfattning är att vi måste lätta på bestämmelserna och ge dem chans att stanna kvar lite längre, att vi erbjuder bostäder, säger Vidar Lundbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".