Susanna Arwin med den två decimeter höga modellen av statyn som kan bli verklighet. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
1 av 2
Susanna Arwin med den två decimeter höga modellen av statyn. Ett av de två tillverkade exemplaren hamnar i Alingsås. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Susanna Arwin med sin staty
2 av 2
Susanna Arwin med sin staty "Med handväskan som vapen" i Varberg. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

Kvinnan med handväskan till Alingsås

Historien om Susanna Arwins staty, med handväskan som vapen, går vidare. Nu hamnar statyn i Alingsås.

Nu har kultur- och fritidsnämnden i Alingsås beslutat att ta emot statyn. Det är tre personer som har ett företag ihop som har köpt ett av de båda exemplar som Susanna Arwin har gjort. De skänker statyn till kommunen med villkoret att den placeras på en offentlig plats, det skriver Alingsås tidning.

Statyn är en avbild från pressfotografen Hans Runessons berömda bild från Växjö 1985, där kvinnan slog med sin handväska mot demonstrerande nazister, fick nej i Växjö. Kommunens kultur- och fritidsnämnd ansåg att verket kunde mana till våld.

Samma debatt hade man också i Alingsås. Men nu blev det ett ja att alltså ta emot statyn. Det andra exemplaret av statyn finns på Hallands Kulturhistoriska museum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista