Hackan 23 på Hov i Växjö
Hackan 23 på Hov i Växjö. Foto: Alexander Hall/HSB
Växjö

Hyreshus vinner Växjös byggnadspris

Det nybyggda hyreshuset Hackan 23 på Hov i Växjö, fick i går utmärkelsen 2017 års byggnadspris i Växjö.

Hackan 23 är ett höghus med utvinklade fasader och det är HSB som uppfört huset.

Nils Fransson, liberal och byggnadsnämndens ordförande, säger i en kommentar att det är roligt att ett hyreshus vinner och kan nå målet att vinna byggnadspriset. Här har man lyckats att skapa ett hyreshus som verkligen sticker ut och fått till designen på ett bra sätt, menar han.

Motiveringen för Hackan 23 lyder:

I ett projekt som var resultatet av en idétävling från 1990 har man genom den nya byggnationen lyckats tillföra området nya rumsligheter och samtidigt bevara, för området, tongivande och viktiga träd. Stora träd skapar större acceptans till höga hus. Projektet är ett lyckat exempel på hur effektivitet, 7 hyresrätter/plan, kan kombineras med estetik, välproportionerade volymer med varierande höjd. De utvinklade fasaderna tillsammans med en tydlig vertikalitet ger huset en vacker siluett. Färgade fönster i trapphall, en parafras på omgivningen, ger husets boende inifrån och de kringboende utifrån en upplevelse av känsla och omtanke.

– Här har man med en enkel idé lyckats ge huset ett starkt uttryck, med balkongerna och den vinklade fasaden. Detaljplanen har genomförts på ett bra sätt och satt en god grund för arbetet med huset som är väl anpassat till platsen, säger Henrik Wibroe, stadsarkitekt på Växjö kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista