I bild Joakim Färdow som är överläkare på ögonkliniken som pekar på ett "visningsöga" var gula fläcken sitter.
Joakim Färdow visar var gula fläcken sitter i ögat. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Kronoberg

Fler kronobergare får behålla synen

1:41 min

De som för tio år sedan fick problem med gula fläcken i ögat kunde räkna med att förlora synen. I dag är metoderna och medicinerna så bra att många till och med kan köra bil.

– De nya läkemedlen som vi har i dag ger synförbättring, så många av de här patienterna har ju bibehållen syn som är väldigt god. Många av dem har till och med sådan synskärpa så de kan köra bil, säger Joakim Färdow är överläkare på ögonkliniken på Region Kronoberg.

Forskningen gör framsteg och nästa förhoppning från Joakim Färdows sida är att man hittar en lösning så att det inte behövs så många injektioner per patient och år. Varje vecka kommer ungefär 20-30 patienter för att få behandlingar i Växjö och Ljungby mot problemen i gula fläcken. En patient kan komma i upp till tio gånger på ett år.

– Det är fantastiskt för alla de här patienterna som får den här möjligheten istället för att, än om man jämför hur det var förut, säger Färdow.

Det är fram för allt läkemedelsbolag i USA och Schweiz som drivit på utvecklingen berättar Joakim Färdow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista