Byggarbetsplats.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar/Växjö

Två företag portas från Linnébygget efter misstänkta sextrakasserier

3:24 min

Efter uppgifterna om misstänkta sextrakasserier vid universitetsbygget i Kalmar reagerar Skanska. Nu stängs arbetare vid två underentreprenör av.

Det var i tisdags som en kvinna slog larm om att hon blivit sexuellt trakasserad vid bygget av Linnéuniversitetets nya lokaler i Kalmar, något 24Kalmar var först med att berätta.

– Kvinnan har utsatts för kränkande och nedsättande kommentarer, när vi pratade med henne visade det sig att hon även tidigare varit utsatt för kränkande kommentarer, säger Mia Trahn, presstalesperson vid Skanska.

– Det har skett av personal från två olika underentreprenörer, företag vi anlitar för att utföra tjänster på våra arbetsplatser.

Den drabbade kvinnan är anställd på ett tredje företag som jobbar åt Skanska.

Mia Trahn berättar att man nu valt att stänga av de två företag där de utpekade arbetarna jobbar. Totalt rör det sig om 10-15 anställda.

– Vi har också krävt att de två företagen senast måndag ska lämna in en handlingsplan till oss för att se vilka åtgärder de kommer vidta för att det inte ska ske. När vi fått dem kommer vi bestämma om de över huvud taget ska få göra affärer med oss och komma tillbaka till projektet.

– Det här är helt oacceptabelt, jag blir både arg och ledsen. Vi accepterar inte någon form av trakasserier.

Vad händer nästa vecka?

– Då ska vi få handlingsplanen från företagen och sen avgör vi om de ska få vara kvar.

Om ni inte är nöjda, vad händer då?

– Då får de inte vara på vår arbetsplats, vi vill inte ha såna medarbetare. Då ska de inte jobba på Skanska, då får de jobba någon annanstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista