Annie Lööf.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf besökte under fredagen Älmhult. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Älmhult

Annie Lööf: Jag har fått ovälkomna händer på min kropp

2:36 min

Nätkampanjen #metoo har avslöjat att sexuella trakasserier och övergrepp även förekommer inom politiken. En som blivit utsatt är Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Under fredagen besökte Annie Lööf Älmhult under centerns regionala kommundagar. Men hon valde att inte prata om me too-kampanjen i dag. 

– Jag kommer inte ta upp det i dag, för att för många av oss tjejer och kvinnor har det varit en vardag under hela vår uppväxt. Det är lite konstigt att så många är förvånade över att så många berörs av detta, säger Annie Lööf.

Själv har hon blivit utsatt under sina år som politisk aktiv. 

– Jag har nog upplevt det som många andra har gjort, nämligen det här fruktansvärda kvinnohatet som finns på sociala medier med grov sexuell underton. Men också ovälkomna händer på kroppsdelar som man inte ska behöva känna. 

Trots att hon själv inte valde att lyfta ämnet just i dag tycker hon att det är bra att ämnet kommer upp till ytan.

– Jag har märkt att killar och män nu diskuterar vad som är okej och vad som inte är okej. Då får vi ett bra samtal som förhoppningsvis kan leda till bättre attityder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista