Moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Arkivbild: Moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Kronoberg

Brännström kommer se över polisens nya avtal

Katarina Brännström: Det är jätteolyckligt för de här kommunerna
4:44 min

Polisen hade kunnat göra sin upphandling på ett smartare sätt. Det menar Katarina Brännström (M), riksdagsledamot från länet, som nu kommer att lyfta frågan med myndigheten.

Katarina Brännström sitter även i rådet för polisen i södra Sverige där Kronoberg ingår.

– Det är jätteolyckligt för den del av Kronoberg som får den här olägenheten. Vi vill att våra poliser ska göra nytta, inte lägga massor av tid på att köra till en verkstad, säger Katarina Brännström. 

Som P4 Kronoberg har berättar har polisen tecknat ett nytt avtal för service av landets Volvo-polisbilar. Det nya avtalet innebär att polisbilarna i Ljungby, Älmhult och Markaryd måste servas i Växjö eller Tingsryd och därmed köra tusentals mil extra varje år.

Katarina Brännström förstår att det finns pengar att tjäna genom att göra en central upphandling. Däremot borde polismyndigheten ha lagt in vissa krav i upphandlingen för att de mindre orterna inte skulle hamna i kläm.

– Man hade kunnat ställa krav på att servicen måste ligga inom en viss radie från där polisbilarna finns. Då hade man haft möjlighet att göra ett undantag för Ljungby, Markaryd och Älmhult. Det är myndigheten själv som har klantat till det nu.

Hon kommer nu att lyfta frågan med polismyndigheten.

– Det ska jag absolut göra. Vi får se om det finns en bättre lösning än den som nu är presenterad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".