William Jakobsson, Algot Johansson, Tuva Gunnarsson, Tekla Marklund, Benjamin Stålhandske-Garner är robotbyggarna på Fagrabäcksskolan.
William Jakobsson, Algot Johansson, Tuva Gunnarsson, Tekla Marklund, Benjamin Stålhandske-Garner är robotbyggarna på Fagrabäcksskolan. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio.
Växjö

Fagrabäckselever tävlar med egenbyggda robotar

6:41 min

Den 11 november hålls en internationell tävling, First Lego League, FLL, i Skövde. Och på Fagrabäcksskolan i Växjö bygger man för fullt robotar för tävlingen.

Emma Eklund som är lärare på skolan och som handleder elever i tävlingen menar att tävlingen syftar till att utveckla ungdomar i åldrarna 10-16 år i teknik.

– Det handlar om kreativitet, frihet och kunna utveckla sig utanför ramar. Och att verkligen få jobba problembaserat i grupp och lära sig samarbete i grupp. Dessutom är det fruktansvärt roligt, säger Emma Eklund.

I ett rum, kallat för robotrummet sitter eleverna och fokuserat bygger och programmerar sina robotar.

– Vi ska göra så många uppdrag med robotarna som vi kan under två minuter. Och samla så mycket poäng som möjligt. Jag tcker man lär sig så mycket genom att hålla på med detta, säger en av de robotbyggande eleverna, Tekla Marklund.

Årets tema i tävlingen är Hydro Dynamics, hur man ska kunna hushålla med vatten. 

– På banan är det vattentema med de olika uppdragen. Till exempel kan det vara rör som ska sättas i hop och små bränder som ska släckas, säger en annan elev, Algot Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista