container på återvinningsstation
1 av 2
Om några veckor kommer det även finnas en container för textilier på återvinningstationerna Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Jessica Cedervall, Växjö kommun
2 av 2
Jessica Cedervall, renhållningschef
Växjö

Nu vill kommunen ha dina gamla kläder

1:12 min

Om några veckor kan Växjöborna även lämna gamla kläder till återvinningscentralerna. Kommunen börjar nu med textilinsamling.

– Det känns jättebra, det är viktigt för oss att jobba för att minska mängden restavfall som går till förbränning, men det är också en insats för att öka återbruket och återvinningen av material, säger Jessica Cendervall, renhållningschef i Växjö kommun.

Trots att flera organisationer samlar in kläder, kastar vi tonvis med kläder och tyger på tippen varje år. Som bränns upp. Bara från Växjös åtta återvinningscentraler bränns cirka 600 ton textilier varje år.

Men om ett par veckor hoppas Jessica Cedervall att insamlingen av textilier ska vara i gång på kommunens återvinningscentraler.

– Vår målsättning är vi ska komma i gång under november månad, säger Jessica Cedervall.

Ett par organisationer har anmält sitt intresse för att sköta det praktiska tillsammans med kommunen. Inom kort utses vinnaren i upphandlingen.

– Troligtvis kommer det att stå en container där man kan lägga sina textilier i stället för att lägga det i restavfallet och det brännbara, säger Jessica Cedervall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista