Fd Landshövding Kristina Alsér
1 av 4
Före detta landshövding Kristina Alsér är ny ledamot på stol 1 i Smålandsakademin. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio.
Håkan Nordmark med ett tungt mynt. Myntet är en kopia.
2 av 4
Håkan Nordmark med ett tungt mynt. Han prisas av Smålandsakademin. Foto: Susanna Németh/Sveriges Radio.
Martin Emtenäs sände från Kunthöjdsmossen.
3 av 4
Martin Emtenäs, en av pristagarna. Foto: Sveriges Radio.
Barnboksförfattaren Jujja Wieslander
4 av 4
Barnboksförfattaren Jujja Wieslander prisas av Smålandsakademin. Foto: Jessica Gow/TT.
Småland

De här får pris av Smålandsakademin 2017

I dag presenterade Smålandsakademin 2017 års vinnare. Fem personer prisas och ett nytt pris delas ut. Dessutom får akademin en ny ledamot.

Håkan Nordmark, historiker vid Smålands museum och antikvarie i Växjö som medverkat i P4 Kronoberg, får ett helt nytt pris. Hyltén-Cavallius-priset på 30 000 kronor.

Den kände naturprofilen Martin Emtenäs, som medverkat i P1:s Naturmorgon, får ta emot Linnépriset också på 30 000 kronor.

Dessutom får Jujja Wieslander, skapare av Mamma Mu, får också 30 000 kronor av Smålands Akademi som årets Emilprismottagare.

Wallquistpriset på 25 000 kronor tilldelas teologen Susanne Wigorts Yngvesson och Dag Hammarskjöldspris på likaledes 25 000 kronor går till Dagens Nyheters Nathan Shachar.

Smålands Akademi har också utsett Kristina Alsér från Locknevi, Vimmerby, till ny ledamot på stol nr 1. Den innehades från början i av Astrid Lindgren. Alsér har tidigare varit landshövding i Kronoberg. Hon kommer från företagsvärlden och sitter i Ingenjörsvetenskapsakademin.

Från och med nästa år öppnar Smålandsakademin nomineringsprocessen till de olika priserna. Via akademins hemsida kan vem som helst nominera i fortsättningen.

Priserna delas ut i Växjö domkyrka lördagen den 11 november. Dagen efter installeras Kristina Alsér på sin stol.

Smålands akademi grundades 1993 och har som uppgift att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet.

Prismotiveringar:

 • Smålands Akademis Linnépris tilldelas Martin Emtenäs
  För det engagemang och den entusiasm varmed han presenterat natur i Sverige och i världen i ett stort antal tv-program och för den kunskap om Sveriges flora och fauna som han skarpt fångat i bokform både för barn och vuxna.
 • Smålands Akademis Emilpris tilldelas Jujja Wieslander
  För att hon har gett hundratusentals barn en enastående skatt av berättelser, bilder och sånger för både kropp och själ. Tillsammans med förre maken Tomas Wieslander skapade hon Mamma Mu, Kråkan, Lillebror och Dagsspöket. Efter hans död har hon fortsatt berätta om dessa älskade barnboksfigurer.
 • Smålands Akademis Wallquistpris tilldelas Susanne Wigorts Yngvesson
  Denna Kalmarbördiga teolog har genom både forskning och frejdigt deltagande i det offentliga samtalet riktat sökarljuset på etiska frågor i tiden och är idag en av landets mest namnkunniga i religionsdebatten. 

 • Smålands Akademis Hyltén-Cavallius-pris tilldelas Håkan Nordmark
  Som antikvarie och historiker vid Smålands museum verkar han framgångsrikt i Gunnar Olof Hyltén-Cavallius anda där djup historisk kunskap om Småland förenas med ett historiskt berättande som engagerar en bred publik. Han har både genomfört banbrytande forskning om denna traditions betydelse och realiserat dess potential högst konkret.

 • Smålands Akademis Dag Hammarskjöldspris tilldelas Nathan Shachar
  För ett hängivet journalistiskt arbete, som faktabaserat, välformulerat och engagerat under årtionden lämnat initierade rapporter från Latinamerika, Mellanöstern, Spanien och Turkiet och som därigenom har givit läsarna möjlighet att dra slutsatser, inse sammanhang och förstå verkligheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".