Äldre dam och städning på toalett.
Foto: Johanna Norin/Hasse Holmberg/TT
Ljungby

Smutsigt hos Stina när Ljungby sparar pengar

1:32 min

Äldre i Ljungby riskerar att få det dammigare hemma när socialförvaltningen ska spara pengar. Numera städar hemtjänsten var tredje vecka, istället för varannan.

Stina, som egentligen heter något annat, är i 80-årsåldern och hon har haft städhjälp i tre år. Hon är mycket nöjd med personalen inom hemtjänsten men nyligen fick hon besked om att hennes lägenhet kommer att städas mer sällan.

– Trivseln blir mindre. Det jag mest är orolig över är hur det kommer att se ut i handfatet och toaletten. Jag blir förtvivlad över att se dammet och inte kunnat göra något åt det, säger hon. 

Vi måste spara in på något sätt.

Socialförvaltningen har ett underskott på drygt 30 miljoner kronor och en rad besparingar måste göras för att komma tillrätta med ekonomin. Därför beslutade socialnämnden tidigare i år att bland annat dra ner på städhjälpen för de äldre.

– Jag förstår att det blir reaktioner men vi måste spara in på något sätt. Men det här är också en anpassning till rättspraxis, det som man betraktar som en skälig levnadsnivå enligt socialtjänstlagen är numera städning var tredje vecka, säger Magnus Wallinder, chef för socialförvaltningen.

Undantag kan göras för äldre som är allergiska eller har andra besvär som gör att de behöver mer frekvent städning. Men Stina tycker att alla äldre har rätt till ett rent hem.

– Jag förstår inte hur man kan dra in på städning som är så befrämjande för både hälsan och välmående. Det tycker jag är botten, absoluta botten, säger Stina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista