ProLiv Kronobergs ordförande Ronny Lindén sitter på en stol.
ProLiv Kronobergs ordförande Ronny Lindén Foto: Carina Bergqvist
Movember

"Stort värde i besked i god tid"

2:03 min

November är månaden för uppmärksammandet av Sveriges vanligaste cancerform prostatacancer och föreningen ProLiv i Kronoberg vill öka mäns mod att låta undersöka sig.

När oktober skiftar till november och går vi från rosa till blått och från band till mustasch - från att uppmärksamma bröstcancer till att uppmärksamma prostatacancer.

Prostatacancerförbundet arbetar för att män i riskgruppen 50 till 70 år ska kallas till screening. Även prostataföreningen ProLiv i Kronoberg är för fler undersökningar - även om det finns en baksida i att få ett negativt besked om man är oförberedd.

Föreningens viktigaste uppgift är därför att informera och därmed öka modet för att undersöka sig, säger ordförande Ronny Lindén.

– Vi träffar på människor som tycker att det är obehagligt men det är ett stort värde i att få besked i god tid, när förutsättningarna är oerhört goda för att lyckas med en operation, strålning eller annan behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista