Samuel står framför ett av länets skyddsrum
Samuel Palmblad, Kulturparken Småland. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio.
Växjö

Här hittar du ditt närmaste skyddsrum

2:08 min

I Sverige finns 65 000 skyddsrum med plats för sju miljoner människor. Vet du var ditt närmaste skyddsrum ligger?

Zooma in på ditt område. Källa: MSB

På kartan ser du Sveriges alla skyddsrum.

– Kronobergs län är ganska välförsett i dag, i alla fall de orter som blev så kallade skyddsrumsorter, säger Samuel Palmblad från Kulturparken Småland och syftar på till exempel Växjö och Tingsryd.

Men frågan är, vet kronobergarna vilket skyddsrum som ligger närmast och vart man ska ta vägen om det skulle behövas?

Tillsammans med Samuel Palmblad tog P4 Kronoberg en titt på skyddsrummet som finns i Ulriksbergskyrkan i Växjö. Kyrkan byggdes på 90-talet och skyddsrummet är modernt och används till vardags som ett samlings- och aktivitetsrum.

– Jag visste ju att skyddsrummet fanns, men fick nu veta en massa detaljer som jag inte alls haft koll på, säger Johanna From som jobbar på Ulriksbergskyrkan efter Samuel Palmblads besök.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, råder staten att återuppta byggnation av nya skyddsrum i Sverige igen. Det har inte byggts några nya skyddsrum under femton års tid i landet. Samtidigt har omvärldsanalys och hotbild förändrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista