Barnmorskan Linn Vall som valt att säga upp sig
Barnmorskan Linn Vall som valt att säga upp sig från BB/förlossning. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Jobbet blev för tufft – barnmorskan Linn sa upp sig

Linn Vall: Går något fel kan det kosta liv
1:27 min

Situationen på BB/förlossning i Växjö är fortfarande mycket pressad, och sedan turbulensen i somras med stängda förlossningsrum och återkallade semestrar har åtta barnmorskor sagt upp sig.

– Det är stressen och pressen. Man springer från rum till rum mellan kvinnorna och känner sig otillräcklig. Man känner inte att man kan arbeta tryggt och säkert med patienterna. Vi har ansvar för både mamma och barn, och det är stora risker. Går något fel kan det kosta liv, säger barnmorskan Linn Vall, en av dem som sagt upp sig.

Linn Vall har bytt barnmorskejobbet mot ett jobb inom utbildning. Och hon är en av åtta barnmorskor på BB/förlossning i Växjö som valt att säga upp sig sedan i somras.

– Nu kan jag komma hem och vara en glad mamma, men jag saknar patienterna och arbetskamraterna, säger hon.

Man kan inte arbeta tryggt och säkert.

Men Linn Vall är inte förvånad över att så många barnmorskor har valt att byta jobb.

– Nej, jag är inte förvånad alls. Jag tror framför allt att det beror på arbetsmiljön.

Av de 45 barnmorsketjänsterna som finns på BB/förlossning i Växjö är 26,5 tillsatta med barnmorskor. Resten täcks till stor del upp av sjuksköterskor eller inhyrda barnmorskor.

– Man måste se över arbetsmiljön, den måste bli bättre och vi måste bli fler barnmorskor. Man måste höja statusen på yrket och höja lönerna. Det är trots allt fyra och ett halvt års universitetsstudier för att bli barnmorska, säger Linn Vall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".