Högtryck på de gula valsedlarna. Foto: TT
I nästa års val införs en fast spärr för småpartier att komma in i kommunfullmäktige. Foto: TT
Kronoberg

Ny lag inför valet påverkar småpartierna

Erik Wångmar, statsvetare: Det blir mer rättvist
1:14 min

I nästa års val kommer det för första gången krävas att ett parti har minst två procent av rösterna för att få en fullmäktigeplats. Samtidigt tas kravet på valkretsar bort vilket innebär att Växjö är en enda valkrets.

– Jag tycker att den nya lagen i huvudsak är bra. Att en kommun har ett flertal valkretsar innebär i praktiken en ganska hög spärrgräns till fullmäktige, säger Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitetet.

Den första januari 2015 trädde den nya vallagen i kraft, vilket innebär att det för första gången införs en fast spärr för småpartier att komma in i kommunfullmäktige. För Kronobergs del, där varje kommun numera är en valkrets, kommer den nya lagen att innebära att det krävs minst två procent av rösterna för en fullmäktigeplats.

Hade valet 2014 genomförts med de här reglerna hade det exempelvis inneburit att Liberalerna i Alvesta förlorat sitt mandat.
Men det kan också bli tvärtom, att mindre partier tjänar på den nya tvåprocentsspärren i en valkrets.

– Det öppnar för att fler partier blir representerade än vad det blivit om man behållit två valkretsar och fått en spärrgräns på tre procent. Skulle Feministiskt Initiativ exempelvis ställa upp i valet skulle de ju kunna nå två procent, säger Erik Wångmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".