Gun Gustafsson i Strömsnäsbruk som börjat med stavgång.
Gun Gustafsson i Strömsnäsbruk som börjat med stavgång. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Strömsnäsbruk

Friskvård på recept fick Gun på fötter

Gun Gustafsson: Skönt att slippa döva smärtan med piller
1:30 min

Gun Gustafsson från Strömsnäsbruk var helt under isen – både fysiskt och mentalt. Hon orkade inte ens gå till brevlådan. Men så fick hon testa "fysisk aktivitet på recept", och då kom vändningen.

– Bara ett litet tag efter åkte jag på semester, var med på utflykter och gick och tittade på sevärdheter. Det var en fantastisk upplevelse. Man tror nästan inte att det är sant, säger Gun Gustafsson.

Under förra året skrevs det ut drygt 1 300 recept på fysisk aktivitet i Kronoberg. Receptet innebär att personen får organiserat stöd i att ändra sina levnadsvanor, både vad gäller kost och motion, men det handlar också om samtal.

– Det fick ju en själv att tänka efter. Vad är det jag behöver göra för att komma på banan igen. Slippa döva smärta med piller bara.

Jag var helt tömd på energi och orkade knappt röra mig.

Gun Gustafsson hade haft en svår period i livet med olika händelser som gjorde att hennes ork var helt slut. Men efter möten på vårdcentralen började Gun Gustafsson att ta små, små steg mot ett sundare liv. Hon åt bättre, började promenera och gick på gym. Utan stödet från vårdcentralen hade det inte gått, säger hon.

– Jag hade inte kraften. Jag var helt tömd på energi och orkade knappt röra mig.

Hur ser du framåt nu?

– Jag har goda förhoppningar om att hålla mig som jag gör och är tacksam att jag fått möjligheten att komma på benen igen, säger Gun Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".