En sommarstuga i en blommande trädgård.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Kronoberg

Så vintersäkrar du ditt fritidshus

2:36 min

Vintern närmar sig. Det innebär att många lämnar fritidshusen för att återvända igen på våren. Men det finns saker man bör se över innan man lämnar fritidshuset.

Sigrid Svensson jobbar med skadeförebyggande på ett försäkringsbolag i Växjö. Även om många fritidshusägare vill spara in pengar på elkostnaderna över vintern så kan det straffa sig i slutändan, menar hon. 

– Jag tycker ju att värmen ska vara på lite. För då minskar man risken för frysskador enormt. Men en del vill ju inte det och då får man titta på sitt vattensystem så att man inte har vatten kvar i ledningarna som kan frysa sönder, säger Sigrid Svensson och fortsätter: 

– Frysskador är den mest typiska vinterskadan. Till exempel toalettstolen, som innehåller vatten. Om den fryser sönder så spricker den och vattnet rinner ut. Dels blir toalettstolen förstörd och sedan kan du få vattenskador utöver det, säger Sigrid Svensson.

Förutom förebyggande åtgärder för att undvika vatten- och frysskador så bör man se över ventilationen. 

– Att man inte ställer till helt och hållet. Man ska se till att ventilerna är öppna och att alla dörrar inomhus öppna så att luften kan ventilera inomhus. Sedan är det viktigt att rensa hängrännorna. För där fylls det med ganska mycket löv. Och att man leder bort vattnet från huset så att det inte rinner in i krypgrunden, säger Sigrid Svensson.

Man ska också se upp med att tända på brasan på full kraft så fort man anländer till fritidshuset efter sommaren. Det är bättre att börja långsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista