Åsa Mönster, skolkurator, står i en korridor på Teleborg Centrum- skolan.
Åsa Mönster, skolkurator i Växjö.
Kronoberg

Fler elever anmäler kränkningar – ökat med 160 procent på tre år

1:16 min

Antalet kränkningar mellan elever som anmäls till Skolinspektionen ökar kraftigt i både Sverige och Kronoberg.

– Det kan vara både fysiskt och psykiskt. Att någon säger något elakt eller att man inte får vara med, säger Åsa Mönster, skolkurator på Teleborg Centrum i Växjö. 

År 2013 anmäldes 791 kränkningar mellan elever i hela Sverige till Skolinspektionen. Tre år senare hade den siffran stigit till 1282 anmälningar. Även i Kronoberg pekar trenden uppåt, där tio anmälningar år 2013 har blivit 26 anmälningar under år 2016.

Åsa Mönster anser att även om alla skolor försöker jobba mot mobbning och kränkningar, så hade läget kunnat förbättras avsevärt om mer resurser tillförts för att arbeta förebyggande. 

– Det hade varit bra om man från politiskt håll gått in och satsat extra medel för arbetet med allas lika värde, respekt och jämställdhet. Det har gått framåt på många sätt i samhället, men alla kränkningar och metoo-kampanjen har visat hur utbrett det här kan vara, säger Åsa Mönster. 

Skolinspektionen har ingen enkel förklaring till varför antalet anmälningar ökar, men myndigheten tror att en orsak kan vara en större medvetenhet i samhället.

– Att känna sig trygg i skolan är ju jätteviktigt för att man också ska kunna lära sig något, säger Åsa Mönster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista