centrumchefen Annika Hull Laine (barn-, kvinno- och kirurgi-centrum) sitter på en soffa med knäppta händer-
centrumchefen Annika Hull Laine (barn-, kvinno- och kirurgi-centrum) Foto: Carina Bergqvist
Växjö

Annica Hull Laine: Bristen på barnmorskor ställer till det

1:30 min

– Det är allvarligt och en stor utmaning för oss att lösa det här med god patientsäkerhet, säger Annica Hull Laine centrumchef i Region Kronoberg.

Som P4 Kronoberg berättade tidigare under måndagen är det fortsatta problem med bemanningen på BB/förlossningen vid centrallsarettet i Växjö. Hittills i höst har åtta stycken barnmorskor sagt upp sig och endast en har anställts. 

Annika Hull Laine, centrumchef, erkänner att situationen är problematisk.

– Det är så att många sagt upp sig och det påverkar schemaläggningen. Då måste man titta på att man kan garantera god patientsäkerhet, den kan man inte tulla på.

Lösningen kan bli att förlossningsrum kan komma att stängas igen, precis som i somras. 

– Det är inte optimalt att springa från rum till rum under förlossningen för barnmorskan, säger Annica Hull Laine centrumchef i Region Kronoberg.

Man kan också låta patienter bli hänvisade till annat sjukhus vid förlossningen.

– Patienter ska inte vara oroliga för att det ska bli god patientsäkerhet även vid begränsning av förlossningssalar, men bemanningen är en utmaning, säger Annica Hull Laine.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista