En klubba mot lagbok
Foto: Henrik Montgomery/TT
Växjö

Polisen kritiserar friande drograttfylleridom: "Vi får stora problem"

1:13 min

För en vecka sedan friade Växjö tingsrätt en man som kört drograttfull. Domen har skapat debatt i polishuset i Växjö, där många ifrågasätter att mannen frias.

I tingsrätten hävdade 28-åringen att någon kanske lagt amfetamin i hans öl på krogen – en förklaring som tingsrätten köpte.

Samir Cehic, jourhavande förundersökningsledare vid Växjöpolisen, är mycket kritisk till domstolen.

– Det här blir ju en ganska enkel mall gällande alla drograttfyllor eftersom man kan säga en sådan sak och komma undan med det, säger han.

Det var en sen eftermiddag i juli som polisen stoppade 28-åringen på Hovshaga. Han var märkbart narkotikapåverkad, något som prover också visade.
Ett solklart fall av drograttfylleri kan tyckas, och det ansåg även åklagaren som väckte åtal.

Men tingsrätten i Växjö friade honom nyligen och köpte mannens förklaring om att någon måste ha lagt amfetamin i hans öl på krogen någon dag tidigare. Och att han inte märkt någonting.
Förklaringen är inte motbevisad och kan inte helt uteslutas, står det i domen.

Enligt Samir Cehic är mannens förklaring så ologisk att det är märkligt att tingsrätten köpte den. För vem skulle lägga amfetamin för hundratals kronor i någon annans drink? 28-åringen är dessutom dömd för drograttfylleri tidigare. Senast i juni i år. 

Många andra tingsrätter i landet skulle aldrig ha köpt det här, menar Samir Cehic.

– Eftersom det redan finns sådana här fall i hovrätten tycker jag det är konstigt att man valt att tro på det i Växjö tingsrätt, säger han.

Domen kan få stora konsekvenser när det gäller att få drograttfyllerister lagförda, tror han.

– Jag hoppas att det inte blir så här i framtiden, för då får vi stora problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista