Nya stads- och stationshuset.
Nya stads- och stationshuset sett från Norra Järnvägsgatan. Foto: White Arkitekter
Växjö

Trots ny utredning – stadshuset delar Växjöpolitikerna

Karlsson Björkmarker: Orimligt att använda 700 miljoner till detta
1:30 min

"Ett Kinderägg" fullt med möjligheter, till "orimligt att använda 700 miljoner kronor av Växjöbornas skattemedel till ett nytt stadshus". Planen på ett nytt storbygge fortsätter att dela politikerna.

Under måndagen presenterade den blågröna alliansen i Växjö en tydligare uträkning inför det kommande beslutet om bygget av det nya stads- och stationshuset i Växjö.

Beskedet är att det blir 4,3 miljoner kronor billigare i årlig kostnad med en ny byggnad än att ha kvar nuvarande kommunhus.

Moderata kommunalrådet Anna Tenje ser flera fördelar med ett nytt bygge.

– Detta är ju som ett Kinderägg. Man får ett nytt stationshus där fler kan ha ett förstabesök om man är turist och en bättre miljö för pendling. Man får ett nytt kommun- och stadshus med bättre arbetsmiljö och framför allt 250 nya bostäder mitt i centrala Växjö.

Men oppositionen har annat att säga om det planerade stads- och kommunhuset.

– Efter att ha sett kalkylerna som presenterats idag så finns det inget som får mig att tycka att det är rimligt att använda 700 miljoner kronor av Växjöbornas stadsmedel till ett nytt stadshus, säger Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokratiskt kommunalråd i Växjö.

Beslut om stadshuset tas på kommunfullmäktige 21 november. Innan dess ska beslut tas i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen den 14 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".