Lise-Lott Naess sitter i en stol vid ett bord.
Lise-Lott Naess är ordförande för Synskadades Riksförbund i Växjö. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö

Fick vänta ett halvår på besked om inläsningstjänst

1:53 min

Trots att Synskadades Riksförbund i Växjö påtalade redan i våras att de vill ha kvar och utveckla kommunens inläsningstjänst har det varit tyst från kommunens sida fram tills nu.

– Vi kände vid första mötet att kommunen inte var intresserad av att återbesätta tjänsten. Det var ett möte i slutet av maj och sen har vi inte hört någonting, säger Lise-Lotte Naess, ordförande för Synskadades Riksförbund, SRF, i Växjö.

Genom inläsningstjänsten som kommunen tidigare erbjudit kan de som av olika anledningar inte kan läsa text lyssna på inspelningar av kommunens information.

I somras togs inläsningstjänsten bort eftersom personen som hade tjänsten gick i pension.

– Jag vill som alla andra veta vad som händer i kommunen och jag kan inte ta till mig allting via internet och det som kommer i tidningar, säger Lise-Lott Naess.

Först nu, ett halvår efter att SRF först påtalade att de ville att tjänsten ska vara kvar har de fått besked om att det blir en ny digital inläsningstjänst. Hur och när är dock inte bestämt än.

Enligt Per Sandberg, förvaltningschef för Arbete och välfärd har det varit otydligt vilken avdelning som har ansvar för inläsningstjänsten och det har gjort att det tagit så lång tid.

– Det är ju inte bara vi i SRF som blir berörda utan också personer med afasi och andra funktionshinder, säger Lise-Lott Naess som är lättad över att kommunen nu ska titta på en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista