Åsa Citrohn oroas över sin ersättning. Hon är fönstret hemma och tittar ut. Solen lyser in från solen som lyser över Alstermo.
Åsa Citrohn oroas över framtiden utan handikappersättning. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Uppvidinge

Synskadade Åsa förtvivlad över att ersättningen kan försvinna

1:42 min

Regeringen kan ta bort handikappersättningen för personer med funktionsvariationer. Åsa Citrohn har en synnedsättning och oroas över nästa veckas beslut, för henne betyder ersättningen väldigt mycket.

Åsa Citrohn bor i Alstermo. Hon är en av tiotusentals svenskar som får handikappersättning varje månad.

– Det betyder mycket för mig. Jag vill vara självständig jag vill klara mig själv, säger Åsa Citrohn.

Regeringen kommer nästa vecka lämna in en lagrådsremiss där det eventuellt finns med ett förslag om att plocka bort dagens schablonersättningen. Istället kan det bli en ersättning där storleken skall avgöras av Försäkringskassan.

Än så länge finns det inget beslut enligt regeringen men enligt Synskadades riksförbund finns en oro att man inte får räkna in sitt hjälpbehov. Hjälpbehov kan handla om en ledsagare, eller taxikostnader bland annat. Även om Åsa Citrohn har ett halvtidsjobb idag så är handikappersättningen mycket viktig för henne.

 Åsa Citrohn tror att beslutet kan göra att hon förlorar runt 2 500 kronor i månaden.

– Jag tycker inte det är klokt, jag tycker det är kränkande. Vi måste åter igen bevisa hur dåliga vi är, säger Åsa Citrohn.

P4 Kronoberg som har pratat med socialministern Annika Strandhäll säger att hon inte vill kommentera uppgifterna om eventuella ersättningsförändringar i nuläget.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista