En man håller en mobil mot örat.
Genrebild. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Kronoberg

Stödlinje föreslås för utsatta politiker

SKL och Eva Ballovarre om hot och hat
2:11 min

Det råare samhällsklimatet med hot och hat mot förtroendevalda ökar i landet. Nu föreslår Sveriges kommuner och landsting, SKL, en stödlinje för politiker.

I samband med ökande hot och hat mot politiker anser Sveriges kommuner och landsting, SKL, att de förtroendevalda behöver ytterligare ett forum att vända sig till för att få stöttning.

– I huvudsak är det förstås kommunen, regionen och de politiska partierna som ska vara en stödfunktion för de förtroendevalda. Men vi ser att det att det kanske behövs ett bredare spektrum, säger Lena Langlet som är samordningsansvarig för Demokratiområdet på SKL.

En av de politiker som fått ta emot hatiska mail är Älmhults kommunalråd Eva Ballovarre, efter ett förslag om skattehöjning för att möjliggöra för kommunen att ta hand om ensamkommande.

– Det kommer i framtiden inte att vara så lätt att hitta människor som vill ställa upp som politiker. Jag vet ju flera personer som hoppat av politiken för att de blivit hotade, och vad säger det om vårt samhälle och hotet mot demokratin? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".