Olof Hallrup
Olof Hallrup. Foto: Fortnox
Växjö

Olof Hallrup åtalas för grovt insiderbrott

4:39 min

Fortnox huvudägare och styrelseledamot Olof Hallrup åtalas för grovt insiderbrott. Han sitter också fortsatt häktad efter en förhandling under torsdagseftermiddagen.

Förutom Olof Hallrup åtalas ytterligare en företagare i Växjö för grovt insiderbrott och två andra personer från länet för insiderbrott av normalgraden.

Tre av de åtalade köpte Fortnox-aktier i mars förra året för 1,4 miljoner kronor, strax innan det blev offentligt att bolaget Visma hade planer att köpa upp företaget. Dagarna efter offentliggörandet såldes aktierna där den totala vinsten hamnade på drygt 370 000 kronor.

Enligt utredningen är det Fortnox största ägare Olof Hallrup som meddelat informationen om det förestående uppköpserbjudandet till växjöföretagaren som sedan spridit det vidare.

Växjöföretagaren erkänner brott men inte att det är grovt. De övriga åtalade förnekar brott.

– Jag anser att jag med den bevisning jag åberopar kan styrka brott och få de jag åtalat fällda. Det handlar om mäklarsamtal, annan form av skriftlig bevisning och muntliga uppgifter som är lämnade av personer som är förhörda, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare till P4 Kronoberg.

Förhandlingen mot de fyra åtalade kommer att hållas vid Stockholms tingsrätt. Något datum är ännu inte satt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista