Naturreservatet Hissö
1 av 2
Gelani Magamaev och Kjell Hoberg röjer träd på Hissö. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio.
Naturreservatet Hissö
2 av 2
Kjell Hoberg och Gelani Magamaev tillsammans med naturvårdsförvaltarna Jan Sikkema och Ellen Flygare. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Kronoberg

Röjning av skog ger arbetslösa jobb

Kjell Hoberg: Det är skönt att få komma ut och träffa folk
1:50 min

Just nu pågår en större röjning av främmande trädslag som spridit sig i naturreservatet på Hissö. Gallringen skapar samtidigt jobb åt långtidsarbetslösa.

Kjell Hoberg och Gelani Magamaev ger sig ut i skogen på Hissö med varsin röjsåg. Deras uppgift är att fälla och röja bort så kallade exotiska arter för att ge plats åt bokskogen. 

– Jag har aldrig tidigare jobbat med detta men det är trevligt i skogen. Det är som ett träningspass, det krävs god fysik, säger Gelani Magamaev.

Det är länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen som samarbeta för att skapa jobb för personer som står utanför arbetsmarknaden. Förhoppningen är att det så småningom ska leda till en anställning inom skogsbranschen. 

– Det finns ett behov av mer arbetskraft. Det här blir en win-win-situation, vi får stor hjälp med arbetet i reservatet samtidigt som vi kan få folk i sysselsättning, säger Ellen Flygare, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen.

Tanken är att projektet ska utökas ytterligare nästa år med fler gröna jobb för långtidsarbetslösa. 

– Att få den sociala biten och träffa folk är jätteviktigt. Tidigare satt man bara hemma och sökte jobb. Alla får inte en sådan här chans, så det är klart man tar den, säger Kjell Hoberg. 

Åtgärdsarbetet på Hissö

* Främmande trädslag, så kallade exotiska arter, huggs ner för att ge plats åt den inhemska bokskogen. 

* Till exotiska arter hör Kustgran, Douglasgran, läkrträd och thuja. 

* Dessa planterades i början av 1900-talet och har under en tid brett ut sig rejält i reservatet.

* Av de träd som fälls ska det tillverkas bord, vindskydd och bänkar som ska placeras ut i reservatet.

Källa: Länsstyrelsen Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".