Stefan Toivonen i Åseda.
Stefan Toivonen i Åseda. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio, Izabelle Nordfjell/TT
Uppvidinge

Stefan sticker ut i Uppvidinge: "Naturligt att dela på ansvaret"

Stefan Toivonen: Jag vill inte ha en klapp på axeln för att jag är hemma
1:34 min

Stefan Toivonen från Åseda var hemma i ett år med dottern Erica. För honom har det varit en självklarhet att ta ut sina föräldradagar.

– Det känns naturligt för mig att man delar på det ansvaret. Jag vill ju också vara med och se barnens utveckling och träffa dem ordentligt. Det är verkligen ett tillfälle att ta tillvara på, säger Stefan Toivonen.

Pappor tar ut allt större andel av föräldradagarna, visar färska siffror från Försäkringskassan. Men Uppvidinge kommun sticker ut i länet. Där har tvärtom andelen pappadagar minskat sedan förra året, från 24 procent till drygt 20 procent. 

– För många handlar det nog om en ekonomisk fråga. Det är så klart upp till varje familj att hitta det sätt som passar dem bäst, men jag tycker alltid att man ska ta diskussionen och vrida och vända på det innan man fattar ett beslut. 

Just nu är Stefan Toivonen hemma 40 procent med sin andra dotter Rebecca. När han är ute och träffar andra vuxna händer det att han får en del reaktioner.

– Då kan jag få en klapp på axeln för att jag är hemma med barnen. Det är synd att det ska vara så avvikande att det ska berömmas. Jag går inte till parken för att få beröm, för mig är det en självklar del av livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".