Tre ungdomar står inne i en loge. Det är röda väggar och en bred spegel i bakgrunden.
Tova Ek, Alexander Rosell Abalo och Zoë Kennedy Engblom studerar teater på gymnasiet. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö

Övergreppen upprör teaterelever: "Trodde inte att det var så grovt"

2:00 min

Uppropet om sexuella övergrepp inom film- och teatervärlden, som fyra skådespelare från Regionteatern Blekinge Kronoberg ställer sig bakom, har väckt starka reaktioner.

– Jag har inte tänkt att det skulle vara så grovt och att det händer så mycket i den här branschen. Det får mig att tänka, hur kommer det bli för mig, säger Zoë Kennedy Engblom som går andra året på estetiska programmet med teaterinriktning.

– Man blir arg inombords. Det är sjukt många personer, säger klasskompisen Alexander Rosell Abalo.

Nästan 600 personer har hittills ställt sig bakom uppropet med vittnesmål om sexuella övergrepp och kränkningar inom kulturvärlden som publicerades i Svenska Dagbladet i veckan.

Fyra av dem är anställda på Regionteatern Blekinge Kronoberg.

– Det är ett bevis på att det här försiggår över hela landet, säger Regionteaterns vd Therese Willstedt.

Enligt henne har det inte varit några anmälningar om sexuella trakasserier på Regionteatern under de senaste tio åren men hon tar frågan på stort allvar.

– Det är viktigt att  vara tydlig som arbetsgivare. Vad accepterar vi och vad accepterar vi inte? Det är viktigt att vi tar den diskussionen innan man sätter i gång ett arbete, säger Therese Willstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista