Psykoterapuet Philip Bäckmo
hilip Bäckmo ställer sig frågande till varför Kronobergs statistik för familjerådgivning är så låg. Foto: Pontus Lunddahl/TT
Kronoberg

Anmärkningsvärt få går till familjerådgivningen i Kronoberg

2:43 min

Socialstyrelsens årliga statistik visar att den kommunala familjerådgivningen ökat med 28 procent under en tioårsperiod. Men Kronobergs län går emot den trenden och har lägst besökarantal i landet.

Högst besöksfrekvens har Hallands län där 17 personer per tusen invånare besökte den kommunala familjerådgivningen. I Kronoberg, som ligger lägst i landet, var motsvarande siffra fyra per tusen invånare.

Relations- och parterapeuten Philip Bäckmo säger att siffrorna kan bero på att fler går till andra leverantörer som till exempel svenska kyrkan eller privata terapeuter men ställer sig fortfarande förvånad till statistiken.

– Det är anmärkningsvärt att vi ligger på halva riksgenomsnittet vad gäller att gå i parterapi, man undrar ju vad det beror på, säger Philip Bäckmo. 

Att be om hjälp eller rådvigning kring sin relation kan vara svårt för en del. Philip Bäckmo menar att många känner det som ett misslyckande att behöva gå i parterapi. Men den känslan vill han som parterapeut motverka.

– Det är inget misslyckande, svårigheter i relationer hör till alla relationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista