spelmissbruk
Foto: Marcus Ericsson/TT
Lessebo

Spelmissbruk blir en fråga för kommunerna

Fernando Germond Correa, socialchef: Jag ser bara fördelar
1:32 min

Vid årsskiftet blir kommuner och landsting skyldiga att erbjuda stöd och vård för den med spelmissbruk. En rundringning som P4 Kronoberg gjort visar att de flesta kommunerna i länet känner att mer utbildning i ämnet behövs hos de anställda.

Från och med årsskiftet likställs spelmissbruk med annat missbruk vilket innebär att kommunerna blir skyldiga att erbjuda stöd och vård till personer som har problem med spel om pengar. 

P4 Kronoberg valde att vända sig till kommunerna i länet för att höra hur förberedda de var inför kommande ansvar. De flesta kände att det är viktigt att personer med spelmissbruk ska utredas på samma sätt som annat missbruk, men att mer utbildning behövs hos de anställda.

Lessebo är en av de kommuner som menade att de kände sig väl förberedda inför årsskiftet. 

– Den här frågan är inte helt ny för oss. Personligen tycker jag det är ett bra förslag med ett tydligt ansvar. Det blir även rättssäkrare, säger Lessebos socialchef Fernando Germond Correa.

Nationell statistik över spelmissbruk

Ca 2 procent av Sveriges befolkning mellan 16 och 84 har ett problematiskt spelande.

Ca 4 procent av befolkningen kan sägas ha ett visst riskbeteende i sitt spelande.
Problemen ökar bland medelålders kvinnor (45–64 år) och minskar bland män 18–24 år.
Ökar gör det däremot för män 25–44 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".