Träd.
1 av 2
Ekarna på Öster. Foto: Växjö kommun
Träd.
2 av 2
Blodboken på Högstorp. Foto: Växjö kommun
Växjö

Växjös trädpris till ekar på Öster

Fredrik Björn på Öster i Växjö får huvudpriset för sina ekar när Växjös trädpris delas ut för femte året i rad. Även Arne Svensson på Högstorp får pris för en blodbok.

Fredrik Björn får huvudpriset av kommunen för att ha bevarat gamla ekar på sin tomt på Öster i Växjö. Arne Svenssons blodbok får priset för årets exotiska träd.

Växjöborna fick i somras nominera personer som gjorde något extra för Växjös träd och nu har alltså en jury valt ut vinnarna.

– När Växjö växer och expanderar blir det extra viktigt att värna om det gröna och låta träden ta plats i våra stadsdelar och kvarter, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden och kvällens prisutdelare, i ett pressmeddelande.

I motiveringen till ekarna står bland annat att de är "magnifika och påminner om en svunnen tid". Trädens syns väl på håll och kronorna "utgör ett mäktigt och vackert inslag i stadsdelsbilden".

Blodsboken prisas för att "trädet är enskilt viktigt för hela närområdet och det är på god väg mot att nå sin fulla potential". Att trädet får växa fritt och är "välutvecklat och vackert" bidrar också, enligt juryn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".