Eva Maria Eriksson
Eva Maria Eriksson. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Växjö

Efter viktproblemen – nyttigare mat på gruppbostäderna

1:36 min

Nu ska maten bli nyttigare i gruppbostäder för personer med funktionsvariationer i Växjö kommun. Personalen har börjat utbildas i nutrition och en av orsakerna är att många vårdtagare kämpar med viktproblem.

Annika Tarstad arbetar som distriktssjuksköterska i kommunen. Hon reser runt mycket på olika gruppboenden och märker att kunskapen inom nutrition varierar kraftigt. 

– Det ser väldigt olika ut på olika boenden. Vissa boenden är jätteduktiga på det här, men då är det ofta någon person där som brinner för det här. Och så ska det ju inte vara, det ska ju vara bra på alla våra boenden, säger Annika Tarstad.

Till skillnad från exempelvis kommunens äldreboenden, där maten lagas i ett storkök, så är det på gruppbostäderna personalen – som i regel saknar utbildning inom nutrition – som styr över matlagningen. 

– Om man inte har så stor kunskap kanske man tar in sina privata värderingar i vad det ska serveras för mat istället för att tänka professionellt, säger Annika Tarstad.

Nu har dietister kopplats in som ska utbilda personalen i nutrition. Dessutom ska varje gruppbostad utse ett måltidsombud. Eva Maria Eriksson bor på Raskens Väg 209. Hon tycker det är viktigt att äta nyttigt:

– Ja, självfallet. Man kanske blir gladare och så, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista