13 barn poserar i sitt klassrum bakom ett bord med julklappar
1 av 2
Klassrummet på friskolan Kronobergshed förvandlades under tisdagsförmiddagen till en tomteverkstad. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
Flicka slår in paket.
2 av 2
Laura Cosic har skrivit "Merry Christmas" på sin personliga hälsning. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
Moheda

Julklappshjältar för behövande barn

2:38 min

På flera skolor i länet slås det in julklappar och skickas till fattiga barn i Östeuropa. En av skolorna är friskolan Kronobergshed utanför Moheda där vi mötte treorna som höll på att slå in julklappar.

Det är Läkarmissionen som tillsammans med Human Bridge anordnar denna insamling. Sedan 1998 har man förmedlat en halv miljon julklappar. Frida Karlsson är lärare för tredjeklassarna på Kronobergshed.

 Vad är det för saker som man slår in? 

– Det är massa olika saker. Tandborstar, tandkräm, tablettaskar, anteckningsblock, pennor och reflexer. Massa bra saker och sen en personlig hälsning från barnen här i Sverige.

En av barnen i årskurs tre som slår in paket är Laura Cosic.

– I paketet är det en blyertspenna, en pennvässare, suddgummi, skrivhäfte, ritblock, färgkritor, tvål, tandborste, tandkräm, tablettask, reflex och ett vykort med en hälsning på engelska. Jag tänkte skriva Merry Christmas from Laura.

Vad lär sig barnen av detta?

– De lär sig allas lika värde. Vi brukar jobba en hel del med FN:s barnkonvention i samband med detta. Vi pratar om att alla barn har rätt till samma saker och vi kollar på filmer från läkarmissionens hemsida från till exempel Moldavien, som är ett av länderna där paketen hamnar, säger läraren Frida Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista