Skolmatsal
Detta är en genrebild. Den har inget med skolan i fråga att göra. Foto: ROGER VIKSTRÖM / TT
Växjö

Mångårig konflikt om allergiska barn på Växjöskola

1:42 min

I flera år har en mamma i Växjö kämpat för att hennes tre svårt allergiska barn ska må bra i skolan och inte bli sjuka. Hon är i en djup konflikt med skolledningen, som hon menar inte anpassar skolmiljön tillräckligt.

– De följer inte läkarintyg, de agerar inte i tid när barnen blir sjuka, de förstår inte att barn inte ska behöva medicinera för att kunna vara i skolan, säger mamman som inte vill gå ut med sitt namn av hänsyn till sina barn.

Familjens tre barn är alla svårt allergiska mot bland annat födoämnen som vete, mjölk och soja. De går på samma skola i Växjö kommun och de senaste åren har föräldrarna kämpat för att skolan ska göra anpassningar av skolmiljön så barnen inte ska bli sjuka. Som att de andra barnen på skolan inte ska äta mackor i klassrummet och tvätta händerna efter att de ätit och efter raster.

Enkla åtgärder tycker mamman, men för ett av hennes barn fungerar det inte alls just nu.

– Just nu har han frånvaro från skolan för att skolan inte anpassar miljön tillräcklig, berättar mamman. 

Skolans rektor säger till P4 Kronoberg att skolan gjort de anpassningar som krävs och stödjer sig bland annat på allergiexperter från Region Kronoberg.

Växjö kommun utreder också just nu om det finns fog för klagomålen från föräldrarna, berättar chefen på utbildningsförvaltningen Camilla Holmkvist.

– Där håller vi på att titta på var vi eventuellt har brustit och vilka åtgärder vi i så fall behöver göra, säger hon.

Är det rimligt att ett enskilt föräldrapar kan ställa sådana här krav?

– Det står tydligt i lagen att rektorn ska göra en bedömning av vilka insatser man behöver göra för ett enskilt barn. Det måste stå i rimlighet med hur man säkerställer att andra barn får den undervisningen som de behöver, säger Camilla Holmkvist.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista