Niclas Aronsson står nedanför en trappa och tittar upp.
– Jag mår otroligt bra nu, säger Niclas Aronsson från Ljungby. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Ljungby

Niclas på väg ur spelmissbruket

"Just nu känner jag mig väldigt trygg"
7:20 min

Det började med nätpoker i gymnasieåren och fortsatte med spel på framförallt sport. Efter att ha levt med ett spelberoende till och från i tio år håller Niclas Aronsson på med att sig ur missbruket.

– Just nu känner jag mig väldigt trygg. Den här känslan som jag har i kroppen nu har jag inte haft sedan gymnasiet. 

Niclas Aronsson kom hem till Ljungby från behandlingshemmet i Linköping för två månader sedan. Innan dess har han i hemlighet levt med ett spelberoende till och från i tio år.

– Det är en otrolig ångest och skamkänsla man har. Men man lär sig att leva med det. För det sista man vill där och då är att det ska komma ut, fast det kanske egentligen hade varit det bästa.

Under tiden som Niclas Aronsson levt med sitt spelberoende har han "kraschat" ett par gånger, det vill säga blivit påkommen av närstående om vad som pågår. Han har bland annat sökt stöd hos kommunen men inte tyckt att han har blivit hjälpt av det. I stället sökte han sig till ett specialiserat behandlingshem. 

Att det efter årsskiftet bli kommunernas och landstingens ansvar att erbjuda stöd och behandling till personer med spelproblem ser han som något bra. Däremot är han orolig för vilken kunskap som finns där kring just spelmissbruk.

– Jag har själv varit i kontakt med kommunen och man får nästan förklara för dem var man är, vad man ska göra och vad behandlingen bygger på och hur den går till. Kunskapen måste öka hos de som faktiskt kommer att hantera spelarna i slutändan. Det är de som skapar förtroendet.

Hör Niclas själv berätta om sitt spelberoende i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".