På bilden finns ett foto på hunden Kajsa som nu är död. Sven sitter bredvid och sörjer Kajsa.
Bilden på taxen Kajsa som nu är död. Sven Svensson sörjer. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Älmhult

Taxen Kajsa dödades av kamphundar

1:34 min

I söndags bet två kamphundar ihjäl hunden Kajsa i Älmhult. Men hundarna avlivades inte när polisen kom till platsen. I stället fick ägarna tillbaka hundarna och avlivade dem senare själva, skriver Smålandsposten.

Fotot av taxen Kajsa står på bordet bredvid Sven och Inger Svensson. Det är tomt och de sörjer.

– De slet ner både mig och hunden i gräset. Jag sa de dödar hunden. Men det var ingen som hörde det, säger en förtvivlad Sven Svensson.

– Sen kom det folk efter som hjälpte mig hem. Sen låg hon här hemma och sen var hon död.

De två hundarna som dödade Kajsa återlämnades till sin ägare. Enligt Jakob Lexell som är förundersökningsledare på polisen i Älmhult gjorde hans kollegor bedömningen att man inte behövde omhänderta eller avliva hundarna på plats.

Jakob Lexell förklarar att det inte behöver röra sig om ett brott då en hund attackerat en annan. Han säger att det beror på händelsen, om hundarna varit aktuella för liknande situationer tidigare och har ett föreläggande på sig bland annat. 

Till P4 Kronoberg berättar hundägare i området om hur oron för liknande attacker spred sig efter beslutet om att hundarna inte omhändertogs. 

– De kan ju komma ut igen och skada både andra hundar och barn också. Jag tycker det är skrämmande att de, i alla fall, inte är polisens förvar, säger Inger Svensson.

Under onsdagen kom uppgifter till Smålandsposten om att de attackerande hundarna avlivats av sin ägare.

 – Ja det känns som en lättnad och att en sten faller från hjärtat även om det inte hjälper oss att få tillbaka vår hund. Men för andra som slipper va rädda att möta de här hundarna känns det ju bra att man tagit det steget, säger Kajsas matte Inger Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista