Toalett
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Steve Karlsson
2 av 2
Steve Karlsson, VA-chef på Växjö kommun. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Växjö

Hushållspappret är vanligaste "fulspolningen"

1:41 min

Varje år spolas mer än 100 ton skräp ned i toaletterna i Växjö kommun. En av de största bovarna som många inte känner till är hushållspappret.

I dag är det FN:s världstoalettdag som ska göra oss mer uppmärksamma på allt skräp som varje år spolas ner. Hårtussar, tops och tamponger är exempel på sådant som kastas i toaletterna. 

– Det stora problemet är att sådana här saker inte går sönder utan orsakar stopp och översvämningar. Det blir också extra arbete för oss när vi får åka ut och rensa pumpar, säger Steve Karlsson, VA-chef på Växjö kommun.

En av de största bovarna är hushållspappret som många väljer att torka sig med när det vanliga toalettpappret är slut. Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte får spolas ner i toaletterna, visar en ny undersökning från Svenskt vatten. 

– Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som ska hamna i toalettstolen. Ett enkelt tips är att sätta en papperskorg på toaletten och slänga allt annat i den, säger Steve Karlsson.

Toalettvett

- Skräp motsvarande nio hushållspappersrullar per person och år spolas ned i Växjö kommun.

- Att fulspola innebär att man spolar ned annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

- Toalettpapper är gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter däremot löses inte upp i vatten. 

- Ha alltid en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas.

Källa: Växjö kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista