En man i väst och rutig skjorta och en kvinna med svart tröja står vid ett fönster. Kvinnan har armarna i kors.
Författarna Anders Ekberg och Sofi Poulsen upplever att kommunen förbiser deras arbete. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö

Lokala författare vill bli sedda av kommunen

1:32 min

Växjö utsågs i fjol till Årets kulturkommun av fackförbundet Vision. Men trots utmärkelsen anser flera lokala författare att de ofta blir förbisedda av kommunen och inte får uppskattning.

För barnboksförfattaren Sofi Poulsen blev droppen när hon såg programmet för kvällen i december då Årets kulturkommun ska firas.

– Då är alla genrer inom kulturverksamheten i Växjö inbjudna att stå på scen utom de lokala författarna. Jag tycker att det är för bedrövligt, säger hon.

Flera lokala författare vill lyfta yrkesgruppens villkor till poltikerna. Det handlar bland annat om att köpa in deras böcker på fler bibliotek och att det i olika kultursammanhang ofta är inbjudna, kända författare som får både utrymme och pengar i stället för de lokala.

Eva Johansson, (c), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Växjö, anser däremot att de lokala författarna får stöttning av kommunen.

– Jag tycker vi gör ganska mycket. De är ju egna företagare och får ju redan en förmån i och med att vi köper in ett exemplar av deras böcker, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista