Lagbok och Sofia Stigmar ,från Växjö, som läser juristprogrammet i Stockholm just nu.
Sofia Stigmar, från Växjö, som läser juristprogrammet i Stockholm just nu. Foto: Anders Wiklund / TT /Privat.
Växjö

Sofia från Växjö skriver under juristuppropet #medvilkenrätt

2:47 min

4 445 underskrifter har uppropet #medvilkenrätt samlat ihop. Ett upprop mot kränkningar och övergrepp inom juristbranschen. Sofia Stigmar från Växjö har skrivit på.

#tystnadtagning, #visjungerut och #medvilkenrätt. Efter nätkampanjen #metoo där kvinnor uppmanades att dela med sig av sina upplevelser av sexuella kränkningar och trakasserier fortsätter uppropen med nya hashtags och nu från olika yrkesgrupper.

De senaste dagarna har kvinnliga skådespelare under #tystnadtagning vittnat om kränkningar och övergrepp de fått utstå i branschen - 703 underskrifter.

Kort därefter hör vi om liknande berättelser från kvinnliga sångare under #visjungerut - 690 underskrifter. Och nu kommer nästa upprop. Det handlar om juristbranschen och #medvilkenrätt - 4 445 underskrifter.

En av de som skrivit under det senaste uppropet är Sofia Stigmar, från Växjö som just nu läser juristprogrammet i Stockholm.

--Det är viktigt att vi vågar prata om de här frågorna, att de förs upp i ljuset så att de inte blir någon tystnadskultur.

Sofia Stigmar är klar i mars och under ett år har hon varit trainee på en advokatbyrå.

– Under utbildningen har jag råkat ut för att föreläsare varit nedlåtande mot kvinnor vilket sedan anmäldes. Därför skrev jag under på uppropet, säger Sofia Stigmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista