Prov med resistenta bakterier. Foto: Lars Pehrson / TT
Sverige ska leda europeiskt samarbete mot antibiotikaresistenta bakterier. Foto: Lars Pehrson/TT
Växjö

Växjö ingår i stort antibiotika-projekt

2:04 min

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC ger Sveriges folkhälsomyndighet i uppdrag att leda ett projekt som ska kartlägga antibiotikaresistenta bakterier i Europa.

37 länder i Europa ska i ett gemensamt projekt övervaka spridningen av antibiotikaresistenta bakterier. Syftet är att förhindra framtida spridning. 

Sveriges folkhälsomyndighet ska leda projektet tillsammans Eucast-laboratoriet i Växjö och Karolinska universitetssjukhuset. Projektet förväntas pågå i tre år, men kan komma att förlängas.

– Vi är glada och förväntansfulla, men också spända över att driva ett så här stort projekt och nätverk. Problemet är ganska begränsat i Sverige, att då jobba mot länder som har ett större problem är ju kompetensutvecklande, samtidigt som vi kan sprida vårt sätt att arbeta, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista